Uručeni ključevi sanitetskih automobila zdravstvenim ustanovama sa sjevera Crne Gore
 

20.01.2017.

Narodna Republika Kina donirala je zdravstvenim ustanovama na Sjeveru Crne Gore 12 ambulantnih vozila, vrijednih 615.000 eura, i to Zavodu za hitnu medicinsku pomoć iz Andrijevice, Mojkovca, Plava i Žabljaka, Opštim bolnicama na Cetinju, Bijelom Polju, Nikšiću i Pljevljima, kao i Domovima zdravlja u Beranama, Kolašinu, Mojkovcu i Nikšiću (za Plužine).

Ključeve vozačima ovih ustanova uručili su Milutin Simović, potpredsjednik Vlade Crne Gore, Cui Dživei, ambasador NR Kine u Crnoj Gori i Sead Čirgić, direktor Fonda za zdravstveno osiguranje Crne Gore.

Obraćajući se predstavnicima pomenutih zdravstvenih ustanova prilikom uručenja ključeva  od automobila na parkingu ispred Zavoda za hitnu medicinsku pomoć u Podgorici, Sead Čirgić, direktor Fonda za zdravstveno osiguranje, rekao je da su vozila opremljena medicinskom opremom i da su važna podrška zdravstvu.

"Naša nastojanja su da poboljšamo kvalitet zdravstvene zaštite, a na ovaj način ćemo obezbijediti pravovremenu zdravstvenu zaštitu za naše osiguranike, jer od danas ćemo imati 12 novih vozila sa savremenom opremom, koja će biti na raspolaganju javnim zdravstvenim ustanovama sa sjevera države. Posebno mi je drago, jer ovo doživljavam kao prijateljski odnos kineske države prema našim građanima i hvala im na tome", istakao je između ostalog Čirgić.

Milovan Vujović, državni sekretar Ministarstva zdravlja, ocijenio je takođe da će vozila iz ove kineske donacije doprinijeti kvalitetnijoj zdravstvenoj zaštiti građana, podsjećajući istovremeno da su poslednjih dana prošle godine uručeni ključevi za još 12 vozila za Zavod hitne medicinske pomoći, koji su dodijeljeni kroz IPA projekat, realizovan kroz multisektorsku saradnju Ministarstva zdravlja, Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministartsva ekonomije, pod okriljem Evropske unije.

Inače, prije uručenja ključeva, prethodno su na press konferenciji u Vladi Crne Gore potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem Milutin Simović i ambasador NR Kine Dživei potpisali protokol o primopredaji vozila sa pratećom medicinskom opremom.

Kako je  tom prilikom istaknuto, novom značajnom donacijom će se ostvariti višestruki pozitivni efekti na zdravstveni sistem, doprinoseći povećanju efikasnosti jednog od najznačajnijih sektora sistema i unapređenju brige o pacijentima, ambasador  Cui se zahvalio svima koji su doprinijeli realizaciji ovog projekta, i naglasio da, imajući u vidu tradicionalno dobre i prijateljske odnose dvije države, ova donacija “predstavlja odraz emocija kineskog naroda prema crnogorskom“.

Podsjetio je takođe da je NR Kina već donirala Crnoj Gori u vrijednosti od 14 miliona eura u prethodnom periodu, i to kroz projekte instalacije solarne rasvjete na Cetinju i u Kotoru, izgradnje biciklističke staze u Podgorici, donacije carinskog skenera, i mnoge druge.

“Ubuduće naša ambasada i ja lično ćemo se truditi da dobijemo još više donacija za Crnu Goru u okviru svojih mogućnosti“, rekao je Cui.

Simović je istakao da svjedočimo nastavku podrške Kine narodu Crne Gore, ovaj put u veoma važnoj i osjetljivoj oblasti, kao što je zdravstvo.

Podsjetivši na brojne primjere podrške Kine našoj zemlji, naglasio je da su to “više nego jasni znaci razumijevanja naših prijatelja iz Kine, Narodne Republike Kine, Vlade Kine, u odnosu na ono što je potreba ubrzanja ukupnog ekonomskog razvoja Crne Gore“.

Prema njegovim riječima, na temelju svega toga realizuje se kapitalna, strateška i istorijska investicija u Crnoj Gori, odnosno projekat izgradnje auto-puta, koji se realizuje kroz mehanizam “16+1“ u kojem je Crna Gora, kao najmanja država, od ukupnog raspoloživog kreditnog fonda povukla ukupno 10 odsto od svega onoga što je bilo na raspolaganju za svih 16 država koje učestvuju u tom mehanizmu.

Najavio je spremnost Crne Gore da kroz navedeni mehanizam realizuje još projekata, posebno u dijelu razvoja saobraćajne infrastrukture.

“Ono što je posebno važno, siguran sam da ćemo u narednom periodu zajedno svjedočiti jačoj dinamici izgradnje dionica na auto-putu, realizaciji i ispunjavanju ugovorenih obaveza, i zajednički se radovati svakom kilometru izgrađenog ugovorenog auto-puta, svakom novom mostu, svakom tunelu“, rekao je Simović.

Izrazivši zahvalnost Kini za ovu donaciju, Simović je takođe rekao da će ovih “12 vozila poboljšati zdravstvenu uslugu u zdravstvenim institucijama koje dobijaju ova vozila, vozila koja ćemo srijetati po crnogorskim drumovima i koja će značiti kvalitetniju zdravstvenu uslugu i istovremeno uvijek odašiljati poruku prijateljstva Kini iz Crne Gore“

Snimak sa uručenja ključeva možete pogledati ovdje: